Holenderskie sosy do frytek część 2

Holenderskie sosy do frytek część 2 (www.jezykniderlandzki.pl)

Dzisiaj po raz ostatni o frytkach (poprzednie wpisy: Holenderskie frytki (symbole Holandii), Holenderskie sosy do frytek część 1). Mam nadzieję, że dzięki temu miniporadnikowi Holenderskie sosy do frytek część 2 już zawsze będziecie wiedzieli, co zamówić w patatzaaku!

Patatje oorlog, czyli…

Patatje oorlog to wersja podania frytek, która chyba najbardziej zaskakuje obcokrajowców. Holender mówiący o Patatje oorlog może mieć na myśli frytki z sosem z orzeszków ziemnych, majonezem i posiekaną cebulką albo bez cebulki (w niektórych regionach Patatje flip lub Patatje Pinda-Mayo). Jednak może mu też chodzić o frytki z wymienionymi wyżej dodatkami + curry (zwłaszcza w Brabancji Północnej i w pobliżu Lejdy, tak zwana kernoorlog). W niektórych regionach do Patatje oorlog można dodać keczup (wersja z keczupem to speciaal). W Belgii pod nazwą Friet oorlog rozumie się frytki z sosem gulaszowym (stoofvleessaus), majonezem i keczupem.

Pole bitwy?

Ta nietypowa nazwa (oorlog to w języku niderlandzkim „wojna”) wskazuje na sposób przygotowania potrawy. Niedbałe dodawanie składników sprawia, że całość prezentuje się jak pole bitwy. Dramatyzmu dodają keczup lub curry, bo niektórym kojarzą się z… krwią. Podobno próbowano odejść od nazwy Patatje oorlog w kierunku bardziej subtelnych określeń, na przykład Frietje feest (feest – przyjęcie) lub Friet vrede (vrede – pokój), ale alternatywne opcje niespecjalnie się przyjęły. Co ciekawe, kilka lat temu powstał film familijny o tytule Patatje oorlog.

Friet speciaal

Friet speciaal lub Patat speciaal to frytki z majonezem, keczupem curry i drobno posiekaną cebulką. W Holandii zamiast keczupu podaje się czasem curry. Taką wersję frytek możemy zamówić także w Belgii.

Friet met satésaus

Friet met satésaus i Friet met pindasaus to dla laika jedno i to samo, czyli po prostu frytki z sosem z orzeszków ziemnych. Pomysł na ten sos pochodzi z kuchni indonezyjskiej. Nazwy Friet met satésaus i Friet met pindasaus można nieco skrócić, mianowicie do friet saté lub patatje pinda.

Patatje halfom

Patatje halfom to frytki z piccalilly i majonezem. Piccalilly (we Flandrii pickles) to mieszanina warzyw (ogórka, cebuli i kalafiora) z octem i musztardą. Ten specyficzny, pochodzący z Anglii sos zawdzięcza swoją intensywnie żółtą barwę dodatkowi kurkumy. Nazwa Patatje halfom nie jest jednak w Holandii szczególnie rozpowszechniona, bo można się z nią spotkać głównie w Holandii Południowej i na zachodzie Brabancji Północnej.

Patatje flip

Patatje flip nawiązuje do Friet met pindasaus, bowiem są to frytki z dodatkiem sosu z orzeszków ziemnych i majonezu. Ta wersja w niektórych regionach występuje pod nazwą Patatje oorlog.

Holenderskie sosy do frytek część 2 – skrót

Patatje oorlog –  z sosem z orzeszków ziemnych, majonezem i cebulą
Friet speciaal – z majonezem, keczupem curry i cebulą
Friet met satésaus – z sosem z orzeszków ziemnych
Patatje halfom – z warzywami (ogórek, cebula, kalafior), octem i musztardą
Patatje flip – z sosem z orzeszków ziemnych i majonezem

Holenderskie sosy do frytek część 2 – pytanie

Czy próbowaliście frytek w którejś z powyżej wymienionych wersji? Jeśli tak, to w której i jak Wam smakowało? Jeśli nie, to której wersji koniecznie chcielibyście spróbować, a która od razu Was odrzuca? Dajcie znać w komentarzu (po polsku lub po niderlandzku – tak jak Wam wygodniej). Z pewnością będzie to dobra rada dla innych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *