Holenderskie sosy do frytek część 1

Holenderskie sosy do frytek część 1 (www.jezykniderlandzki.pl)

Pochłonęliście już wpis Holenderskie frytki (symbole Holandii) i macie miejsce na dokładkę? W takim razie czas na coś ekstra, czyli Holenderskie sosy do frytek część 1. Na początek klasyka, a potem niekonwencjonalne pomysły, które z pewnością zaskoczą polskie kubki smakowe.

Klasyka

Mogę się założyć, że nikt nie je frytek bez żadnych dodatków. Minimaliści z pewnością doprawią frytki tylko solą (zout), a wielbiciele bardziej rozbudowanych doznań smakowych będą szaleć z sosami (sauzen) i przekąskami (bijgerechten). Oczywiście co kraj, to inne upodobania. W Stanach na przykład frytki jada się z keczupem (ketchup), z kolei w Wielkiej Brytanii – z octem (azijn). Jak jest w Holandii? Na bogato! Frytki jemy z majonezem (mayonaise), sosem do frytek (frietsaus) lub testujemy bardziej wymyślne wariacje, które opiszę poniżej.

Friet met

Friet met lub patat met to frytki z majonezem. A przynajmniej tak było w oryginale, bo obecnie często podaje się zamiast majonezu znacznie tańszy sos do frytek. Holendrzy nie mają z tym problemu – sos do frytek uważa się bowiem za zdrowszą opcję (zawiera mniej tłuszczu). Jeżeli więc chcemy mieć pewność, że dostaniemy majonez, musimy zamówić go oddzielnie. Możemy wybrać Hollandse mayonaise (bardziej słodki) lub Belgische mayonaise (bardziej kwaśny).

Patatje Joppie

Patatje Joppie to frytki z sosem Joppie, czyli żółtym sosem składającym się z oleju, wody, cebuli, żółtka jaja, cukru i curry. Co ciekawe, w 2010 roku smak Patatje Joppie wygrał w konkursie Maak de smaak („Wymyśl nowy smak”) organizowanym przez Lay’s. Oryginalny przepis na Joppiesaus pozostaje jednak tajemnicą. Opcja popularna na południu Holandii, zwłaszcza w Brabancji Północnej.

Patat Chillimayo

Patat Chillimayo, jak już sama nazwa wskazuje, to po prostu frytki serwowane z sosem z majonezu i chilli. Składniki miesza się ze sobą w odpowiedniej proporcji, która dokładnie wynosi 1 łyżka sosu chilli na 3 łyżki majonezu. Sos chilli sprawia, że majonez nabiera ostro-słodkiego posmaku.

Patat Samurai

Patat Samurai to po prostu ostrzejsza wersja Patat Chillimayo. Ten sos przygotowuje się z majonezu i sambalu, czyli ostrego indonezyjskiego sosu chilli. Z tego powodu jest to opcja zdecydowanie dla odważnych! Smak na pewno jest interesujący.

Holenderskie sosy do frytek część 1 – skrót

Friet met – z majonezem
Patatje Joppie – z sosem Joppie
Patat Chillimayo – z sosem z majonezu i chilli
Patat Samurai – z sosem z majonezu i sambalu

Holenderskie sosy do frytek część 1 – pytanie

Brzmi dobrze? Z pewnością! Jestem ciekawa, którego sosu najbardziej chcielibyście spróbować. A może któregoś już próbowaliście? Dajcie znać w komentarzu, czekam na Wasze opinie.

2 Replies to “Holenderskie sosy do frytek część 1”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *